Duży wrodzony naczyniak limfatyczny u 4-letniego chłopca - Błaszczyk, Maria; Frydryszak, Dagmara; Kopeć, Tomasz; Pastusiak, Tomasz; Szydłowski, Jarosław; Wierzbicka, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2013)
Naczyniaki limfatyczne stanowią heterogenną grupę łagodnych malformacji naczyniowych układu chłonnego. Zbudowane są z torbielowato poszerzonych naczyń limfatycznych, typowo lokalizują się w okolicy głowy i szyi. Naczyniaki limfatyczne są rzadkimi zmianami, stanowią mniej niż 6% łagodnych guzów u dzieci. Celem pracy jest przedstawienie przypadku dużego naczyniaka limfatycznego umiejscowionego w okolicy głowy i szyi.