Zadania pielęgniarki w procesie promocji i edukacji zdrowotnej wobec chorych z zaawansowaną chorobą nowotworową - Janecki, Marcin; Flakus, Joanna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Promocja zdrowia, będąca interdyscyplinarnym przedsięwzięciem na rzecz zdrowia, obliguje do współpracy przedstawicieli wszystkich dyscyplin mieszczących się w obszarze „nauk o zdrowiu”. Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna chorych objętych opieką paliatywną może wydawać się paradoksem. Jednakże opieka paliatywna opiera się na filozofii, która skupia się na osiągnięciu najlepszej jakości życia pacjentów i ich rodzin w holistycznym schemacie. Coraz bardziej popularna staje się strategia, która uznaje, że wszystkie profesje medyczne mogłyby zastosować te zasady w opiece nad pacjentami z potrzebami w zakresie opieki wspierającej i paliatywnej. Pielęgniarki pełnią kluczową funkcję w tym schemacie, a złożoność roli pielęgniarki w opiece paliatywnej została przeanalizowana w wielu badaniach.