Sedacja paliatywna u dorosłych – wybrane aspekty etyczne - Tomczyk, Martyna; Sopata, Maciej Jarosław; Viallard, Marcel-Louis; Beloucif, Sadek; Mamzer, Marie-France; Hervé, Christian (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych aspektów etycznych związanych z sedacją paliatywną. Ze względu na brak ujednoliconej terminologii i uniwersalnej definicji sedacji paliatywnej porównywanie wyników badań lub analiza refleksji etycznych są niezwykle trudne, nierzadko powierzchowne, a często niemożliwe. W artykule podjęto próbę omówienia trzech kluczowych problemów: wpływ sedacji paliatywnej na długość życia, sedacja paliatywna w kontekście „zasady podwójnego skutku”, różnice między sedacją paliatywną a eutanazją. Wskazano, że dokładne określenie wpływu sedacji paliatywnej na długość życia jest niemożliwe, a analiza tej praktyki przez pryzmat „zasady podwójnego skutku” z wielu względów wydaje się dyskusyjna. Wyraźnie odróżniono sedację paliatywną, będącą integralną częścią opieki paliatywnej, od eutanazji, której opieka paliatywna bezwzględnie się przeciwstawia.