Struktura wartości i poczucie koherencji wolontariuszy medycznych - Szulc, Marcin; Parchem, Katarzyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Wstęp: Wartości są częścią światopoglądu człowieka i mają istotny wpływ na jego zachowanie, wybory, rozwój poczucia tożsamości i ocenę zdarzeń [1]. Schwartz [2] oraz Schwartz i Bilsky [3] sądzą, że to wartości kierują naszym zachowaniem, wyborami oraz oceną zdarzeń. Poczucie koherencji jest globalną orientacją człowieka, wyrażającą stopień, w jakim ma poczucie, że napływające bodźce są przewidywalne, jest w stanie, korzystając z zasobów własnych, sprostać wymaganiom, a jego aktywność w tym zakresie jest wyzwaniem wartym wysiłku [4]. Cel pracy: Analiza struktury wartości i poczucia koherencji wolontariuszy hospicyjnych. Materiał i metody: Badaniami objęto grupę 74 osób. Grupę kryterialną (wolontariuszy medycznych) stanowiło 38 osób (36 kobiet i 2 mężczyzn). Uczniami było 87% wolontariuszy, 13% stanowili studenci. Staż pracy badanych osób był zróżnicowany, 15% pracowało wolontariacko powyżej 3 lat, 53% od roku do 3 lat, a mniej niż 32% pracowało poniżej roku. Grupę kontrolną stanowiło 36 osób, warunkiem włączenia do grupy był brak zaangażowania w jakąkolwiek aktywność wolontariacką. W badaniu wykorzystano Kwestionariusz poczucia koherencji (SOC-29) Aarona Antonovsky’ego do badania poziomu poczucia koherencji oraz Skalę wartości Schelerowskich SWS (D-50) autorstwa Piotra Brzozowskiego (1995) do pomiaru struktury wartości. Wyniki : Osoby zaangażowane w wolontariat medyczny nie różnią się poczuciem koherencji od osób z grupy kontrolnej. Obydwie grupy różnią się od siebie istotnie w zakresie struktury wartości. Różnice dotyczą czterech z sześciu wartości. Wnioski : Wolontariusze medyczni nie różnią się od grupy kontrolnej pod względem ogólnego wskaźnika poczucia koherencji (p = 0,649) oraz jego składowych: zrozumiałości (p = 0,310), zaradności (p = 0,497) i sensowności (p = 0,460), natomiast wykazują niższą niż grupa odniesienia identyfikację z wartościami: hedonistycznymi, witalnymi, estetycznymi oraz świętymi.