„Nowe narkotyki zmodyfikowane” w toksykologii sądowej - Maciów-Głąb, Martyna; Rojek, Sebastian; Kula, Karol; Kłys, Małgorzata (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2014)
Cel pracy: W odpowiedzi na rozprzestrzeniający się rynek „nowych narkotyków zmodyfikowanych” jesienią 2010 r., w aspekcie nowych regulacji prawnych, Państwowa Inspekcja Sanitarna dokonała kontroli serii sklepów, tzw. smart shopów, sprzedających tego rodzaju produkty. Podczas masowej kontroli zabezpieczono na małopolskim rynku 3545 opakowań różnych preparatów. Do analizy pobrano 942 preparaty, z czego 539 występowało w postaci tabletek i proszków, a 403 w postaci materiału roślinnego. Celem przeprowadzonych badań było określenie potencjalnie psychoaktywnych komponentów badanych preparatów. Materiał i metody: Identyfikacja przygotowanych próbek prowadzona była z zastosowaniem opracowanej procedury analitycznej, anality badano metodą chromatografii gazowej z detekcją masową w opcji jonizacji elektronowej (GC-EI-MS) i na tej podstawie utworzono bibliotekę widm mas. Wyniki : W wyniku analizy stwierdzono w badanych produktach: pochodne piperazyny (BZP, MPMP, TFMPP), pochodne katynonu (N-etylokatynon, butylon, etylon, metylon, bufedron, flefedron), pochodne pyrowaleronu (MDPV, nafyron), syntetyczne kannabinoidy (AM-694, JWH-019, JWH-073, JWH-081, JWH-122, JWH-200, JWH-250). Wnioski: Nielimitowane źródło, jakim jest Internet, wciąż dostarcza tego typu preparaty na światowy rynek, a ich skład nieustannie jest modyfikowany. Skala i złożoność problemu stawiają wyzwania przed toksykologią sądową i kliniczną w zakresie nowych narkotyków zmodyfikowanych.