Za karę - Włodarska, Daria (Menedżer Zdrowia, 2014)
Szpitale ogłaszające przetargi na dostawy sprzętu lub usług w specyfikacji istotnych warunków zamówienia (SIWZ) umieszczają informacje na temat kar umownych. Z założenia powinny one odgrywać rolę zabezpieczenia dla zamawiającego i mobilizować wykonawcę do prawidłowego wykonania zamówienia. Jednak w praktyce często stają się okazją do pozyskania dodatkowych pieniędzy.