Leczenie żywieniowe pacjentów to obowiązek, nie przywilej - Gębska, Kamilla (Menedżer Zdrowia, 2014)
Leczenie żywieniowe wraz z preparatami do żywienia poza- i dojelitowego w praktyce klinicznej wprowadzono już ponad 30 lat temu. Tymczasem, nie tylko w Polsce, problem niedożywionych pacjentów szpitalnych wciąż jest aktualny, a jego następstwa często są bagatelizowane przez lekarzy i system.