Łuszczyca, pemfigoid, zespół metaboliczny – przypadkowe współistnienie czy wspólne podłoże patogenetyczne? Opis przypadku - Kalińska-Bienias, Agnieszka; Leśniewska, Anna; Bienias, Piotr; Kowalewski, Cezary; Woźniak, Katarzyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Wprowadzenie . Związek łuszczycy ze zwiększonym ryzykiem występowania zaburzeń metabolicznych został wykazany w licznych obserwacjach. Łuszczyca może także współistnieć z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak choroby pęcherzowe, przede wszystkim z pemfigoidem. Pomimo licznych badań związek patogenetyczny pomiędzy łuszczycą a pemfigoidem pozostaje niejasny. Wyniki najnowszych badań wskazują, że IL-17 może być wspólnym mianownikiem, odgrywającym rolę we współistnieniu łuszczycy, pemfigoidu i zespołu metabolicznego. Cel pracy . Przedstawienie przypadku młodego pacjenta z zespołem metabolicznym, ze współistniejącą łuszczycą zwykłą oraz pemfigoidem pęcherzowym. Opis przypadku . Przedstawiono przypadek 35-letniego pacjenta z otyłością olbrzymią, chorującego na łuszczycę zwykłą od 20. roku życia, u którego doszło do rozwoju dobrze napiętych pęcherzy i nadżerek zlokalizowanych na tułowiu, proksymalnych częściach kończyn oraz śluzówkach jamy ustnej. Na podstawie badań immunofluorescencyjnych oraz przy użyciu płytki BIOCHIP rozpoznano u chorego pemfigoid, a obraz kliniczny oraz wyniki badań laboratoryjnych pozwoliły na rozpoznanie zespołu metabolicznego. Wnioski . Według naszej wiedzy jest to pierwszy opisany przypadek pacjenta ze współistnieniem łuszczycy, pemfigoidu i zespołu metabolicznego. Pomimo że związek patogenetyczny pomiędzy powyższymi chorobami nie jest jasny, metotreksat wydaje być lekiem pierwszego rzutu w tym przypadku.