Problemy pielęgnacyjne w wytwarzaniu przetok tętniczo-żylnych do hemodializ i nadzorze pooperacyjnym - Grajek, Zbysław Wojciech; Kopko, Katarzyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Bardzo ważnym czynnikiem umożliwiającym leczenie nerkozastępcze w formie hemodializ jest sprawny dostęp naczyniowy. W artykule przedstawiono sposoby wytwarzania przetok tętniczo-żylnych do hemodializ oraz możliwe powikłania pooperacyjne. Omówiono także rolę pielęgniarki chirurgicznej i operacyjnej pełniących kluczowe funkcje w zespole terapeutycznym. Podjęto dyskusję na temat rzeczywistego poszerzenia zadań pielęgniarki operacyjnej o realizację funkcji pierwszej asysty przy niektórych zabiegach chirurgicznych. Autorzy uważają, że specyfika pracy pielęgniarskiej przemawia za utrzymaniem odrębnych specjalizacji z pielęgniarstwa operacyjnego i chirurgicznego.