Zastosowanie i znaczenie rokownicze wskaźnika kostkowo-ramiennego w diagnostyce chorób układu sercowo-naczyniowego - Dąbrowski, Michał (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Rozpowszechnienie chorób układu sercowo-naczyniowego stanowi istotny problem epidemiologiczny i terapeutyczny. Wskaźnik kostkowo-ramienny jest prostym i tanim badaniem przesiewowo-diagnostycznym. Umożliwia on szybką identyfikację i diagnostykę osób z chorobami naczyń obwodowych. Jednocześnie stanowi ważny wskaźnik rokowniczy w ocenie ryzyka epizodów sercowo-naczyniowych. W pracy omówiono zasady pomiaru wskaźnika kostkowo-ramiennego oraz jego znaczenie w diagnostyce i rokowaniu.