Czy skrócono czas od wystąpienia bólu do udrożnienia tętnicy u pacjentów z zawałem serca? Efekty funkcjonowania Świętokrzyskiej Sieci Optymalnego Leczenia Zawału Serca - Sadowski, Marcin; Janion-Sadowska, Agnieszka; Kurzawski, Jacek; Sielski, Janusz; Zandecki, Łukasz; Janion, Marianna; Poloński, Lech (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie : Przedstawiono znaczenie jak najszybszego udrażniania tętnicy dozawałowej u chorych z zawałem serca oraz efekty funkcjonowania Świętokrzyskiej Sieci Optymalnego Leczenia Zawału Serca. Cel pracy: Ocena skuteczności skrócenia opóźnienia powstającego podczas transportu i diagnostyki zawału serca u chorych w regionie świętokrzyskim. Materiał i metody : Przeanalizowano 5934 chorych z zawałem serca z uniesieniem odcinka ST hospitalizowanych na oddziałach kardiologii z pracownią kardiologii interwencyjnej pełniącą 24-godzinny dyżur w latach 2008–2012. Oszacowano czas od początku wystąpienia bólu zawałowego do rozpoczęcia leczenia (T1) oraz czas od przyjęcia do szpitala do udrożnienia tętnicy dozawałowej (T2). Wyniki: W latach 2008–2012 mediana T1 zmniejszyła się z 355 min do 203 min, a mediana T2 ze 101 min do 48 min. Wnioski : Potwierdzono skuteczność oraz konieczność dalszej poprawy funkcjonowania Sieci.