Ocena obrazowa grubości mięśnia prostego brzucha wśród dorosłych: określenie potencjalnych zależności antropometrycznych - Egwu, Ogugua Augustine; Ukoha, Ukoha Ukoha; Asomugha, Lasbrey A.; Okorie, Sylvester (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie : W Afryce Subsaharyjskiej bardzo małą uwagę zwraca się na architekturę mięśni, a mięśnia prostego brzucha, który jest czynnikiem stabilizującym tułów, nie powinno się pomijać. W przypadku występowania bólów kostno-mięśniowych konieczna jest ocena mięśnia prostego brzucha. Cel pracy: Ocena grubości mięśnia prostego brzucha w pozornie zdrowej populacji osób dorosłych za pomocą badania ultrasonograficznego oraz jej potencjalnego związku z ważnymi danymi antropometrycznymi. Materiał i metody: Badaniem objęto łącznie 120 zdrowych mężczyzn (60) i kobiet (60), od których uzyskano pisemną zgodę. Ocenę mięśnia prostego brzucha przeprowadzono za pomocą badania ultrasonograficznego B-mode. Zebrano również dane antropometryczne. Wyniki: Grubość mięśnia prostego brzucha (RAT) wyniosła 14,68 ±2,92 mm i 14,37 ±2,74 mm odpowiednio dla strony prawej (RRAT) i lewej (LRAT). Mężczyźni mieli istotnie grubsze mięśnie niż kobiety (p = 0,004), a wartość RAT wykazywała pozytywną korelację z wiekiem, masą ciała, wzrostem, indeksem masy ciała, powierzchnią ciała, obwodem w talii i wskaźnikiem stożkowatości. Wnioski: Wyniki wskazują na silne powiązania antropometryczne, które są pomocne dla chirurgów w przypadku zabiegów rekonstrukcji mięśni. Służą one również jako wskazówka w ocenie biomechanicznej mięśni w podnoszeniu ciężarów w populacji afrykańskiej, w badaniu płatów mięśniowych oraz w ogólnej ocenie masy tułowia.