Porównanie oddziaływania aplikacji kinesiology taping z zastosowaniem wyrobów uciskowych kończyn górnych w II fazie leczenia obrzęku limfatycznego u pacjentek po mastektomii - Opuchlik, Anna M.; Biskup, Małgorzata; Solakiewicz, Marcin; Kamińska-Gwóźdź, Ewelina; Ridan, Tomasz; Włoch, Anna; Lipińska, Anna Maria (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: Wtórny obrzęk limfatyczny kończyn górnych jest jednym z późnych powikłań u pacjentek po radykalnym leczeniu raka gruczołu piersiowego. Cel pracy: Uzyskanie odpowiedzi na pytanie, czy noszenie na kończynie górnej wyrobów uciskowych w fazie II kompleksowej fizycznej terapii udrażniającej (KFTU) można zastąpić aplikacjami limfatycznymi kinesiology taping (KT). Materiał i metody: Analizie retrospektywnej poddano 80 kobiet po mastektomii leczonych z powodu obrzęku limfatycznego w Świętokrzyskim Centrum Onkologii. U wszystkich pacjentek zastosowano w fazie I metodę KFTU. W fazie II 50 (62%) kobiet stosowało na co dzień rękawy uciskowe, a u 30 (38%) wprowadzono aplikacje limfatyczne KT. Badania obejmowały wywiad, pomiary linijne obwodów kończyn, palpację tkanek i ocenę bólu. Wykonano analizę statystyczną w zakresie tych parametrów. Wyniki: Po I etapie KFTU wykazano redukcję obwodów kończyny u chorych z obu grup. Porównywalne wyniki zauważono po II fazie, ale w drugiej grupie obwody nieznacznie się zwiększyły. Po I i II fazie terapii nastąpiła korzystna zmiana konsystencji z twardej na miękką w obu grupach. Wnioski : Zastosowanie fizjoterapii spowodowało istotną poprawę parametrów obrzęku u wszystkich chorych po I fazie terapii. Aplikacje KT nie zapewniły poprawy stanu obwodów kończyny w II fazie, ale wpłynęły na zachowanie odpowiedniej konsystencji obrzęku i zmniejszenie bólu.