Poziom wiedzy o czynnikach ryzyka wystąpienia raka szyjki macicy a zachowania prozdrowotne kobiet z terenu województwa świętokrzyskiego - Lipińska, Anna M.; Karnia, Agnieszka; Włoch, Anna; Lipińska-Stańczak, Magdalena M.; Opuchlik, Anna M. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: Na świecie rak szyjki macicy jest drugim co do częstości występowania nowotworem złośliwym wśród kobiet, jak również przyczyną zgonów. Najczęściej występuje między 35. a 59. rokiem życia, czyli w momencie, kiedy wiele kobiet wychowuje dzieci i jest aktywnych zawodowo. Istnieje ścisła korelacja pomiędzy występowaniem raka szyjki macicy a stylem życia oraz związanymi z nim czynnikami ryzyka. Cel pracy: Ocena wpływu wiedzy dotyczącej czynników ryzyka wystąpienia raka szyjki macicy na zachowania prozdrowotne kobiet z terenu województwa świętokrzyskiego. Materiał i metodyka : Materiał badawczy uzyskano na podstawie ankiety. Badania przeprowadzono wśród 108 losowo wybranych kobiet w wieku 20–60 lat. Wyniki: Stwierdzono istotną korelację między zachowaniami prozdrowotnymi kobiet a ich wiekiem, posiadaną przez nie wiedzą i świadomością przynależności do grupy ryzyka zachorowania na raka szyjki macicy. Wnioski : Wśród ankietowanych starsze kobiety przejawiały więcej zachowań nieprawidłowych niż młodsze. Wykazano również, że miejsce zamieszkania nie wpływa na zachowanie zdrowotne badanych kobiet. Respondentki, które brały udział w edukacji zdrowotnej, mają większą wiedzę na temat czynników raka szyjki macicy od kobiet nieuczestniczących w edukacji. Kobiety świadome przynależności do grupy ryzyka wystąpienia raka szyjki macicy częściej przejawiają zachowania prozdrowotne.