Czy są całkowicie wystarczające kryteria diagnostyczne dla bronchial atypical carcinoid? Przypadek bronchial spindle cell pigmented carcinoid. Przegląd piśmiennictwa - Lewitowicz, Piotr; Horecka-Lewitowicz, Agata A. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Przedstawiono rzadki przypadek guza neuroendokrynnego o wysokim stopniu zróżnicowania oskrzela w wariancie wrzecionowatokomórkowym, częściowo pigmentowym u 42-letniej kobiety. Celem pracy opartej na opisie rzadkiego przypadku była dyskusja i przegląd piśmiennictwa na temat różnic kryteriów diagnostycznych guzów neuroendokrynnych w zakresie guzów oskrzelowo-płucnych i grasiczych oraz guzów przewodu pokarmowego. Istotnym czynnikiem różnicującym podejście do diagnozy jest różne postrzeganie i rola indeksu Ki67, który stopniowo staje się ważnym narzędziem diagnostycznym uzupełniającym tradycyjne kryteria histopatologiczne, takie jak aktywność mitotyczna i martwica w obrębie guza. Prezentowany przypadek uwidacznia pojawiające się wątpliwości diagnostyczne w przypadkach rzadkich wariantów rakowiaka i jego różnicowania głównie z atypowym rakowiakiem.