CARDIAC SURGERYEarly and long-term results of cardiosurgical treatment of coronary artery disease and aortic stenosis in patients over 80 years old - Budniak, Wiktor; Buczkowski, Piotr; Perek, Bartłomiej; Katyńska, Izabela; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Leczenie chorych powyżej 80. roku życia związane jest z wyższym ryzykiem i niesie ze sobą większe wyzwania ze strony całego personelu medycznego. Cel: Celem pracy było przedstawienie wczesnych i odległych wyników leczenia kardiochirurgicznego choroby wieńcowej i wady aortalnej u pacjentów powyżej 80. roku życia. Materiał i metody : Badaną grupę stanowiło 96 chorych w wieku powyżej 80 lat, których w okresie od stycznia 2004 r. do grudnia 2012 r. poddano operacjom kardiochirurgicznym. Analizowano śmiertelność i powikłania zarówno we wczesnym okresie pooperacyjnym, jak i w obserwacji odległej. Wyniki : Większość chorych poddano bezpośredniej rewaskularyzacji mięśnia sercowego (58,3%) – grupa I; u 29,2% chorych wykonano implantację zastawki aortalnej – grupa II. Pacjenci poddani skojarzonemu zabiegowi rewaskularyzacji mięśnia sercowego wraz z implantacją zastawki aortalnej stanowili grupę III (12,5%). Średnie ryzyko operacyjne obliczone według Logistic Euroscore wyniosło odpowiednio: dla I grupy – 11,6%, dla II grupy – 11,9%, dla III grupy – 9,5%. Powikłania w okresie pooperacyjnym dotyczyły 56,3% chorych. Śmiertelność 30-dniowa wyniosła 4,2%. Były to 4 zgony w grupie I. W obserwacji odległej (wynoszącej średnio 28,2 miesiąca) połowa chorych nie zgłaszała żadnych dolegliwości, zmarło zaś 4 pacjentów (po dwóch z grupy I i III). Dwuletnie prawdopodobieństwo przeżycia dla całej grupy wyniosło 91,9 ± 3,0%. Wnioski : Śmiertelność okołooperacyjna u pacjentów powyżej 80. roku życia jest akceptowalna i niższa niż prognozowana na podstawie kalkulatora Logistic Euroscore. Odsetek powikłań, zwłaszcza we wczesnym okresie pooperacyjnym, jest jednak stosunkowo wysoki. Wyniki leczenia kardiochirurgicznego tych chorych są dobre, aczkolwiek jest to grupa pacjentów wymagająca szczególnej opieki około- i pooperacyjnej.