THORACIC SURGERY Could thoracoscopic sympathicotomy for hyperhidrosis also improve acne vulgaris? - Kaplan, Tevfik; Gunduz, Ozge; Oznur, Bahar; Han, Serdar (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: W pracy przedstawiono terapeutyczny efekt sympatektomii piersiowej, wykonywanej w ośrodku autorów w celu leczenia nadmiernej potliwości skóry głowy i twarzy lub rumieńców, na współwystępujący trądzik młodzieńczy. Autorzy opierali się na wcześniejszych doniesieniach wskazujących na związek pomiędzy bodźcem nerwu współczulnego, układem melanocytów nabłonka i wydzielaniem łoju. Materiał i metody : Możliwość terapeutycznego wpływu sympatektomii na trądzik młodzieńczy twarzy była analizowana w badaniu zaprojektowanym jako przegląd retrospektywny z prospektywnym gromadzeniem danych z okresu od marca 2005 r. do marca 2013 r. Wyniki : Czterdziestu dwóch pacjentów zostało poddanych operacji w naszym ośrodku ze względu na nadmierną potliwość skóry twarzy lub głowy bądź rumieńce; u 30 z nich na twarzy występował również trądzik młodzieńczy. Żaden z pacjentów nie cierpiał na układowe choroby współwystępujące. Wywiad medyczny ujawnił, że pacjenci stosowali wcześniej przez kilka lat inne rodzaje terapii w celu leczenia trądziku, w tym miejscową i systemową antybiotykoterapię, jednakże ich skutek był ograniczony; z terapii tych zrezygnowano średnio 8 (± 2,4) miesięcy przed operacją. Ponadto pacjenci z trądzikiem młodzieńczym przeszli również zabieg sympatektomii piersiowej w miejscu główki drugiego żebra (R2) ze względu na nadmierną potliwość lub rumieńce. U wszystkich 30 pacjentów w ciągu pierwszego miesiąca po operacji nastąpiła istotna poprawa w zakresie zaawansowania trądziku (p < 0.01). Wnioski : W prezentowanym badaniu zaawansowanie trądziku młodzieńczego zmniejszyło się znacznie po zastosowaniu sympatektomii. Wyjaśnieniem tego zjawiska może być ewentualny wpływ układu nerwowego na układ melanocytów nabłonka i wydzielanie łoju. Potwierdzenie powyższych wyników wymaga jednak przeprowadzenia badań prospektywnych na większej próbie pacjentów.