ANAESTHESIOLOGY AND INTENSIVE CAREPulmonary function tests in the preoperative evaluation of lung cancer surgery candidates. A review of guidelines - Trzaska-Sobczak, Marzena; Skoczyński, Szymon; Pierzchała, Władysław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Przed planowanym operacyjnym leczeniem raka płuca należy dokonać oceny czynności układu oddechowego. Według aktualnych wytycznych w pierwszej kolejności powinno się dokonać pomiaru wskaźnika FEV1 i DLco. Zabieg pneumonektomii można przeprowadzić, gdy wartość zarówno FEV1, jak i DLco przekracza 80% wartości należnej. Jeśli jeden z powyższych parametrów jest niższy niż 80% wartości należnej, należy na kolejnym etapie wykonać badanie wysiłkowe z pomiarem VO2 max. Gdy VO2 max jest < 35% wartości należnej lub 400 m. Zdolność pokonania 3 kondygnacji schodów w teście wchodzenia po schodach (12 m) kwalifikuje do lobektomii. Chory planowany do pneumonektomii powinien pokonać różnicę wysokości równą 5 kondygnacjom (22 m).