HEART AND LUNG FAILURE, TRANSPLANTOLOGYDoes the postoperative troponin I blood concentration measured in the perioperative period influence hemodynamic function of a transplanted heart? - Wierzbicki, Karol; Bochenek, Maciej; Kędziora, Anna; Sojecki, Krzysztof; Ciołczyk-Wierzbicka, Dorota; Węgrzyn, Piotr; Drwiła, Rafał; Kapelak, Bogusław; Milaniak, Irena; Sadowski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Stężenie osoczowe troponiny I (TnI) jest uznanym i powszechnie stosowanym wskaźnikiem uszkodzenia mięśnia sercowego. Cel pracy: Określenie zależności pomiędzy osoczowymi stężeniami TnI a przebiegiem klinicznym z uwzględnieniem funkcji hemodynamicznej allograftu w pierwszych 4 dobach po przeszczepie serca (HTX). Materiał i metody : Badaniem retrospektywnym objęto 54 pacjentów (12–62 lat), u których wykonano HTX. Stężenia osoczowe TnI oznaczano w 4 kolejnych dobach po przeszczepie. Parametry hemodynamiczne mierzone były codziennie przy użyciu cewnika Swana-Ganza oraz echokardiografii. Liczba wymaganych w okresie pooperacyjnym leków presyjnych również podlegała ocenie. Wyniki: Wykazano silną, dodatnią korelację pomiędzy średnim osoczowym stężeniem TnI a średnim zapotrzebowaniem na liczbę leków presyjnych (r = 0,51, p = 0,00). Pozytywną korelację zaobserwowano również dla uśrednionych wartości ośrodkowego ciśnienia żylnego (CVP) (r = 0,33, p = 0,015). Wykazano słabą tendencję w kierunku dodatniej korelacji pomiędzy średnią wartością ciśnienia zaklinowania w tętnicy płucnej (PCWP) a średnim osoczowym stężeniem TnI (r = 0,23, p = 0,09). Nie znaleziono istotnej korelacji pomiędzy średnim osoczowym stężeniem TnI a uśrednionymi wartościami frakcji wyrzutowej (EF) i rzutu serca (CO). Szczegółowa analiza wykazała istotną, dodatnią korelację pomiędzy osoczowymi stężeniami TnI w 2. i 3. dobie po HTX a wartościami PCWP mierzonymi w dobach poprzedzających (odpowiednio r = 0,32, p = 0,04; r = 0,46, p = 0,006). Ponadto zaobserwowano silną, ujemną korelację pomiędzy osoczowym stężeniem TnI w 2. dobie a CO w 3. dobie po HTX (r = –0,44, p = 0,03). Wnioski : Stężenie osoczowe TnI może być użytecznym wskaźnikiem służącym do oceny funkcji hemodynamicznej przeszczepionego serca.