EXPERIMENTAL CARDIOVASCULAR AND LUNG RESEARCHSirtuin gene polymorphisms are associated with chronic obstructive pulmonary disease in patients in Muğla province - Kalemci, Serdar; Edgunlu, Tuba Gokdogan; Kara, Murat; Turkcu, Ummuhani Ozel; Cetin, Esin Sakalli; Zeybek, Arife (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest nieodwracalną postępującą przewlekłą chorobą zapalną. Powoduje duszność wynikającą ze zmniejszonej czynności płuc. Patogeneza płucnej reakcji zapalnej jest wieloczynnikowa. Nie ma pełnych informacji na temat genetycznych uwarunkowań POChP. W naszym badaniu związek pomiędzy jednonukleotydowymi polimorfizmami genu SIRT1: rs7895833, rs7069102 oraz rs2273773, został zbadany poprzez analizę różnych danych laboratoryjnych. Materiał i metody: Do badania włączono dane 100 pacjentów z POChP z archiwum Oddziału Chorób Klatki Piersiowej Wydziału Medycyny Uniwersytetu Muğla Sitki Kocman. Grupę kontrolną stanowiło 100 zdrowych osób mieszkających w tym samym regionie geograficznym. Genotypy SIRT1 pacjentów ustalono przy użyciu metod PCR i CTPP. Analizowano polimorfizmy rs7895833, rs7069102 oraz rs2273773 genu SIRT1. Zbadano genotypy GG, AG i AA oraz allele G i A wariantu rs7895833, genotypy TT, TC i CC oraz allele T i C wariantu rs2273773, jak również genotypy CC, CG i GG oraz allele CG wariantu rs7069102. Dane z obu grup zostały porównane. Wnioski : Znaleziono istotną różnicę pomiędzy genotypami GG, AG i AA wariantu rs7895833. W szczególności genotyp AG obserwowany był zdecydowanie częściej w grupie z POChP. Wykazano istotną różnicę między genotypami TT, TC i CC wariantu rs2273773. Pomiędzy grupami wystąpiła również istotna różnica w odniesieniu do alleli C i G wariantu rs7069102. Nie wykazano istotnej różnicy pomiędzy grupami w odniesieniu do alleli G i A wariantu rs7895833; grupy nie różniły się też względem alleli T i C wariantu rs2273773. Przedstawione wyniki wskazują na to, że opisywane polimorfizmy genu SIRT1 mogą być związane z POChP.