CASE REPORTSAcquired hemophilia A as a cause of recurrent bleeding into the pleural cavity – case report and literature review - Wojtyś, Małgorzata; Żuk, Ewa; Alchimowicz, Jacek; Grodzki, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Hemofilia A nabyta to zaburzenie krzepnięcia wywołane autoprzeciwciałami skierowanymi przeciw czynnikowi VIII krzepnięcia. Jej pierwszym objawem jest często masywne krwawienie. Może ono wystąpić u chorych po drobnych, rutynowo wykonywanych zabiegach. Jedynym parametrem wskazującym na możliwość wystąpienia tej choroby jest zwykle izolowane wydłużenie czasu kaolinowo-kefalinowego (APTT). W pracy przedstawiono przypadek 32-letniego mężczyzny z ostrym śródmiąższowym zapaleniem płuc oraz płynem w jamie opłucnej. Po punkcji jamy opłucnej stwierdzono rozległy krwiak. Po wprowadzeniu drenu do jamy opłucnej obserwowano cechy czynnego krwawienia. Pacjenta zakwalifikowano do leczenia operacyjnego. Nie wykryto pojedynczego miejsca krwawienia. Po zabiegu nadal obserwowano cechy czynnego krwawienia do jamy opłucnej. Powtórnie operowano pacjenta w 6. dobie. Ponownie nie wykryto pojedynczego miejsca krwawienia. Obserwowano wydłużenie czasu APTT. Oznaczono poziom aktywności czynników krzepnięcia. Aktywność czynnika VIII była na poziomie 3,04%. Potwierdzono jakościowo obecność przeciwciał przeciw czynnikowi VIII. Rozpoznano hemofilię A nabytą. W dalszej części pracy dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego hemofilii nabytej.