CASE REPORTSOperative treatment of tetralogy of Fallot with concomitant correction of anomalous origin of the left pulmonary artery from Kommerell’s diverticulum - Juscinski, Jacek; Haponiuk, Ireneusz; Chojnicki, Maciej; Steffens, Mariusz; Szofer-Sendrowska, Aneta; Jaworski, Radoslaw; Kwasniak, Ewelina; Żelechowski, Pawel (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Anomalie rozwoju zastawki płucnej, pnia płucnego i tętnic płucnych są typowymi patologiami towarzyszącymi tetralogii Fallota. Wymagający diagnostycznie i terapeutycznie jest wariant anatomiczny z brakiem ciągłości tętnic płucnych. W pracy przedstawiono przypadek rocznej dziewczynki z tetralogią Fallota i nieprawidłowym odejściem lewej gałęzi tętnicy płucnej od uchyłka Kommerella, która została poddana dwuetapowemu leczeniu kardiochirurgicznemu z wykorzystaniem technik kardiologii inwazyjnej. Autorzy uważają, że wczesna diagnoza braku ciągłości tętnic płucnych jest kluczowa dla wyboru optymalnej strategii operacyjnej. W opinii autorów skojarzona anatomiczna korekcja wady wewnątrzsercowej z bezpośrednią rekonstrukcją naczyń płucnych wydaje się być rozsądnym i skutecznym leczeniem u pacjentów z tetralogią Fallota i brakiem ciągłości tętnic płucnych.