QUALITY IN MEDICINEAdherence to antihypertensive therapy among heart transplant recipients - Wasilewski, Grzegorz Jan; Milaniak, Irena; Janik, Łukasz; Sadowski, Jerzy; Przybyłowski, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp : Adherence , czyli przestrzeganie zaleceń terapeutycznych, przede wszystkim w zakresie przyjmowania leków, odpowiedniej diety i stylu życia, jest niezbędne do osiągnięcia optymalnych efektów leczenia. Nadciśnienie tętnicze jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, udar, przewlekła niewydolność nerek. Cel: Celem pracy była ocena stopnia przestrzegania zaleceń terapeutycznych wśród biorców przeszczepu serca i analiza przyczyn występowania zjawiska non-adherence. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono wśród 55 osób po przeszczepieniu serca; 11 kobiet (20%) i 44 mężczyzn (80%), chorujących na nadciśnienie tętnicze. Dobrowolne uczestnictwo w badaniu wiązało się z uzupełnieniem anonimowego, 3-częściowego kwestionariusza. Druga część została zaprojektowana na bazie zmodyfikowanej skali Moriskyego (MMS) oceniającej poziom motywacji i wiedzy wśród badanych. Trzecia część dotyczyła stylu życia, powodów nieprzestrzegania zaleceń i sposobów na poprawę stopnia adherence. Wyniki: W samoocenie przestrzegania zaleceń terapeutycznych na skali od 0 do 10 badana populacja oszacowała swój poziom na średnio 8,49 (± 1,33), co jest wysokim wynikiem. Wykazano, że zarówno poziom motywacji (2,20), jak i wiedzy (2,83) jest wysoki wśród biorców przeszczepu serca. Poziom wiedzy był jednak istotnie wyższy niż motywacja (p < 0,005). Analiza korelacji wykazała, że samodzielna ocena przestrzegania zaleceń korelowała z poziomem motywacji (r = 0,357; p < 0,007). Wnioski : Wytworzenie aktywnej postawy pacjentów w procesie terapeutycznym jest kluczowym i jednocześnie bardzo trudnym zadaniem wymagającym współpracy samego chorego, jego najbliższej rodziny i całego zespołu terapeutycznego.