Nieubezpieczeni - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2014)
Niedawno podczas konferencji ekonomicznej jeden z polskich profesorów medycyny całkowicie zdyskredytował amerykańską ochronę zdrowia, podając jako koronny argument dużą liczbę nieubezpieczonych (ok. 40 mln, czyli 12 proc. mieszkańców). Otóż połowa z tej grupy to osoby zdrowe, nieźle zarabiające, które po prostu nie miały ochoty się ubezpieczyć, kolejne 25 proc. to ludzie bez legalnego statusu pobytowego, a zaledwie 25 proc. to ci, którzy chcieli wykupić ubezpieczenie, ale nie było ich stać.