Liszaj kolczysty - Sobjanek, Michał; Sikorska, Monika; Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Nowicki, Roman (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Wprowadzenie . Liszaj kolczysty jest rzadką, łagodną dermatozą należącą do kręgu zaburzeń rogowacenia mieszkowego. Schorzenie charakteryzuje się występowaniem małych, hiperkeratotycznych, mieszkowych grudek w kolorze skóry, grupujących się w większe owalne ogniska. Zmiany, najczęściej symetryczne i asymptomatyczne, lokalizują się na skórze kończyn, tułowia, szyi, rzadko na twarzy. Choroba rozpoczyna się zwykle w drugiej dekadzie życia, częściej u chłopców. Etiopatogeneza liszaja kolczystego nie jest znana. W leczeniu wykorzystuje się preparaty keratolityczne, emolienty, a także miejscowe glikokortykosteroidy, retinoidy, dziegcie oraz pochodne witaminy D. Schorzenie nie było dotychczas opisywane w polskiej literaturze medycznej. Cel pracy . Prezentacja rzadkiego przypadku liszaja kolczystego występującego u dziecka oraz przegląd piśmiennictwa. Opis przypadku. U ogólnie zdrowego, 8-letniego chłopca od kilku lat na skórze kolan i podudzi występowały drobne, symetryczne, hiperkeratotyczne grudki przymieszkowe grupujące się w blaszki. Obserwowano ponadto zmiany hiperkeratotyczne w obrębie skóry powiek i nosa. W badaniu histopatologicznym stwierdzono czop rogowy w rozdętym mieszku włosowym oraz niewielki naciek zapalny. Po miejscowym zastosowaniu keratolityków i emolientów uzyskano częściową poprawę stanu miejscowego. Wnioski . Liszaj kolczysty jest rzadko występującą dermatozą wymagającą różnicowania z innymi zaburzeniami rogowacenia mieszkowego, a także z wypryskiem pieniążkowatym, łuszczycą, odmianą mieszkową liszaja płaskiego, zmianami wywołanymi tarciem (ang. frictional childhood eruptions ), a także zmianami w przebiegu kiły (ang. miliary pustular syphilis ).