Przekonania studentów medycyny dotyczące leczenia choroby nowotworowej – doniesienie wstępne - Zdun-Ryżewska, Agata; Chojnacka-Szawłowska, Gabriela; Majkowicz, Mikołaj; Wasilewko, Iwona (Psychoonkologia, 2014)
Cel pracy: Celem pracy było pilotażowe zbadanie przekonań dotyczących leczenia choroby nowotworowej w grupie studentów medycyny, ze względu na specyfikę tej grupy (z jednej strony bardziej zainteresowana kwestiami medycznymi, a z drugiej – dopiero na początku profesjonalnej edukacji). Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 77 osób studiujących na pierwszym roku medycyny na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, w roku akademickim 2012/2013. Posłużono się ankietą własnej konstrukcji. Do dalszej analizy wykorzystano 6 stwierdzeń dotyczących przekonań na temat leczenia choroby nowotworowej. Wyniki: Spośród badanych 68% jest przekonanych o nieprawdziwości stwierdzenia o nieuleczalności raka, 6% wierzy w to, że choroba nowotworowa jest nieuleczalna. Wszyscy są przekonani o tym, że wczesne wykrywanie nowotworu zwiększa szansę na jego wyleczenie. Jak wynika z badań, 57% ankietowanych uważa, że wiele osób umiera z powodu braku nowoczesnych metod leczenia, a 26% uważa, że wiele osób umiera w następstwie błędów w leczeniu. Większość (87%) badanych nie zgadza się ze stwierdzeniem, że „jeżeli ktoś jest chory na raka, to lepiej mu o tym nie mówić”. O tym, że mobilizacja psychiczna i „wola życia” pomagają w radzeniu sobie z chorobą nowotworową jest przekonanych 92% ankietowanych. Wnioski: Studenci pierwszego roku medycyny w większości są przekonani o nieprawdziwości stwierdzenia o nieuleczalności choroby nowotworowej. W badanej grupie znalazło się również 6% osób, które wierzą w to, że rak jest nieuleczalny. Wydaje się, że większość badanych nie ma zaufania do stosowanych metod leczenia chorób nowotworowych. Zdecydowana większość uważa, że pacjentów należy informować o rozpoznaniu choroby nowotworowej i jest świadoma wpływu sfery psychologicznej na proces leczenia. Ze względu na wstępny charakter doniesień potrzebne jest podjęcie dalszych badań dotyczących przekonań studentów medycyny na temat chorób nowotworowych.