Historia kieleckiego Zakładu Medycyny Sądowej - Rutkiewicz, Adam (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2013)
W maju 1969 roku Minister Zdrowia i Opieki Społecznej powołał przy Szpitalu Wojewódzkim w Kielcach Zespół Nauczania Klinicznego Akademii Medycznej w Krakowie. Była to (obok ośrodka rzeszowskiego) pierwsza tego rodzaju w Polsce, filialna, medyczna placówka dydaktyczno-naukowa, kształcąca w zakresie studiów lekarskich. W 1982 roku Minister Zdrowia przekształcił ww. Zespół w Katedrę Nauczania Klinicznego, a w 1986 roku w Instytut Medycyny Klinicznej ww. Akademii. Instytut zakończył działalność w 1991 roku.