Badania kliniczne jako jeden z czynników wpływających na wyniki leczenia - Pawlicki, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Autor analizuje czynniki, które jego zdaniem mają wpływ na wyniki leczenia. Obok ogólnie udowodnionego wpływu opóźnienia na rozpoczęcie leczenia i przedłużającego się procesu diagnostycznego, analizuje inne czynniki, takie jak błędy w prowadzeniu badań klinicznych, publikowanie nieprawdziwych danych uzyskanych w wyniku badań eksperymentalnych, niski procent chorych objętych leczeniem optymalnym. Duży wpływ na uzyskane wyniki mogą mieć uchybienia etyczne i organizacyjne badacza. Do najczęstszych uchybień etycznych prowadzącego badanie należy: niepublikowanie wyników niekorzystnych dla prowadzącego badanie, porównywanie nowych leków z preparatami przestarzałymi, negatywna ocena preparatów konkurencji, nieuzasadniona bezpośrednimi badaniami porównawczymi. Do najczęstszych uchybień badacza należy: prowadzenie badań niezgodnie z interesem chorego, przeprowadzanie zbyt częstych badań diagnostycznych, zawyżanie stanu sprawności ogólnej, nierzadko stwarzające ryzyko dodatkowych powikłań. Istotny wpływ na wyniki leczenia onkologicznego mają błędy popełniane przez samych lekarzy. Błędy w trakcie leczenia chirurgicznego nie są zależne od środków finansowych, jak w radioterapii i chemioterapii. W większym stopniu zależą od wyszkolenia lekarzy. Omówiono również wpływ leczenia niekonwencjonalnego na poziom opieki nad chorymi w Polsce.