Zaparcie stolca u chorych na nowotwory – zalecenia postępowania Grupy Ekspertów Polskiego Towarzystwa Medycyny Paliatywnej - Leppert, Wojciech; Dzierżanowski, Tomasz; Stachowiak, Andrzej; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Pyszkowska, Jadwiga (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
W artykule przedstawiono zalecenia dotyczące postępowania u chorych dorosłych na nowotwory z zaparciem stolca, na podstawie przeglądu dostępnego piśmiennictwa z baz PubMed i Medline, po wprowadzeniu następujących haseł: „zaparcie stolca”, „zaparcie stolca wywołane opioidami”, „leki przeczyszczające”, „antagoniści receptorów opioidowych”, „nowotwór” i „opieka paliatywna”. W opracowaniu uwzględniono doświadczenia własne autorów i dostępność poszczególnych leków w Polsce. Każdy z autorów wyraził własne poglądy dotyczące poszczególnych zaleceń wg pięciostopniowej skali: A – akceptacja w całości, B – akceptacja z pewnym zastrzeżeniem, C – akceptacja z poważnym zastrzeżeniem, D – odrzucenie z pewnym zastrzeżeniem, E – całkowite odrzucenie. Przedstawione zalecenia mają charakter ogólny i każdorazowo wymagają dostosowania do indywidualnych potrzeb i stanu klinicznego chorych.