Postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne w przewlekłych zaburzeniach świadomości - Kotas, Roman; Nowakowska-Kotas, Marta; Pokryszko-Dragan, Anna; Podemski, Ryszard Józef (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Postęp badań nad stanami przewlekłych zaburzeń świadomości, z wykorzystaniem metod neuroobrazowych i elektrofizjologicznych, umożliwia dokładniejszą ocenę i różnicowanie tych zaburzeń. Sprzyja również podejmowaniu prób leczenia obejmujących metody farmakologiczne, zabiegowe oraz rehabilitację. Obiecujące wstępne wyniki wybranych strategii terapeutycznych wymagają dalszej obserwacji i oceny ich skuteczności.