Pacjenci z chorobą nowotworową na oddziałach ratunkowych - Kotlińska-Lemieszek, Aleksandra; Wyrwińska, Agnieszka (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
U osób z chorobą nowotworową, szczególnie otrzymujących leczenie przeciwnowotworowe i w zaawansowanym stadium, występuje wiele sytuacji naglących, kiedy są oni kierowani na oddziały ratunkowe (OR). Przegląd piśmiennictwa pokazuje, że ponad 80% chorych zgłasza się do OR przynajmniej raz w przebiegu choroby, a 60% chorych w ostatnim miesiącu życia. Najliczniejszą grupę stanowią pacjenci z rakiem płuc. Najczęstsze powody zgłoszenia to gorączka z neutropenią, ból i duszność. Wielu chorych wymaga prostych interwencji, możliwych do przeprowadzenia poza OR. Decyzje terapeutyczne muszą uwzględniać bilans bezpośrednich korzyści i obciążeń dla chorego i jego życzenia. Po opuszczeniu OR chorzy są przekazywani do dalszej opieki paliatywnej lub na inne oddziały szpitalne. Około 10% pacjentów umiera na OR. Podsumowując, należy podkreślić, że wiele osób z chorobą nowotworową wymaga w szczególnych sytuacjach doraźnej pomocy na OR, co stanowi ważny element opieki medycznej nad tymi chorymi.