Po stronie zamawiającego - Janyszek, Filip (Menedżer Zdrowia, 2014)
Wydatkowanie pieniędzy publicznych musi się odbywać w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasady uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów. Odnosi się to również do służby zdrowia. By pomóc zamawiającym, ustawodawca wprowadził nowy instrument – dialog techniczny.