Ciężka, uogólniona łuszczyca krostkowa – opis przypadku i krótki przegląd piśmiennictwa - Osmola-Mańkowska, Agnieszka (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Wprowadzenie. Łuszczyca krostkowa jest odmianą kliniczną łuszczycy, której przebieg może być bardzo ciężki i zagrażać życiu. Ze względu na rzadkość schorzenia ustalenie pewnych standardów leczenia okazuje się bardzo trudne. Cel pracy. Przedstawienie przypadku ciężkiej, uogólnionej łuszczycy krostkowej wraz z krótkim przeglądem piśmiennictwa dotyczącego możliwości leczenia. Opis przypadku. Pacjent był leczony zarówno dostępnymi metodami standardowymi, obejmującymi acytretynę, cyklosporynę A i metotreksat, jak i lekiem biologicznym – infliksymabem. Podczas ostatniego, najcięższego zaostrzenia zastosowano acytretynę w połączeniu z fotochemioterapią PUVA – RePUVA. Wnioski . Wybór metody leczniczej powinien zależeć ściśle od ciężkości stanu klinicznego, wieku pacjenta i chorób współistniejących. Doświadczenie lekarza i dostępność danego leku to również bardzo ważne cechy determinujące sposób leczenia.