Łuszczyca jako czynnik ryzyka rozwoju chorób serca i naczyń - Komorowska, Olivia Rita; Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Purzycka-Bohdan, Dorota; Rawicz-Zegrzda, Dorota; Dudziak, Maria (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną skóry związaną z nadmierną proliferacją naskórka. U podłoża zmian skórnych leży współdziałanie czynników genetycznych, immunologicznych i środowiskowych. Do niedawna łuszczyca była uznawana za chorobę dotyczącą wyłącznie skóry. Badania ostatniej dekady wskazują, że jest ona schorzeniem ogólnoustrojowym, które wiąże się ze zwiększoną zapadalnością na liczne choroby, w tym serca i naczyń. Uważa się, że za ten stan odpowiada przewlekły proces zapalny będący elementem patogenezy zarówno łuszczycy, jak i zmian naczyniowych. Wykazano, że u osób z łuszczycą częściej niż w populacji ogólnej występuje nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, dyslipidemia, cukrzyca i otyłość. Istotne znaczenie dla ryzyka rozwoju chorób układu krążenia ma nieprawidłowy styl życia chorych wynikający m.in. ze znacznego stopnia stygmatyzacji społecznej. Ze względu na zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe chorzy na łuszczycę wymagają wielospecjalistycznej opieki medycznej oraz działań prewencyjnych, m.in. badań obrazowych serca i naczyń krwionośnych.