Rehabilitacja osób z przewlekłą niewydolnością żylną - Chilińska, Ewelina; Zalewska, Anna; Kopcych, Bożena Ewa; Kicel, Katarzyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Z problemem przewlekłej niewydolności żylnej spotykają się specjaliści różnych dziedzin medycyny. Aby leczenie chorych było efektywne, wymaga się zastosowania kompleksowej terapii oraz współpracy zespołu interdyscyplinarnego, w tym lekarzy, pielęgniarek, fizjoterapeutów. Rehabilitacja, jako metoda wspomagająca leczenie farmakologiczne i operacyjne, zajmuje się profilaktyką w grupie ryzyka niewydolności żylnej, zastosowaniem terapii uciskowej i metod drenażowych, uzupełnieniem leczenia zabiegami z zakresu fizykoterapii, uruchamianiem chorego, stosowaniem ćwiczeń kinezyterapeutycznych oraz prowadzeniem działań edukacyjnych. Zastosowanie kombinacji metod rehabilitacyjnych przyspiesza proces leczenia pacjentów, wpływa pozytywnie na ich nastawienie do choroby, znacząco poprawia jakość życia chorych. Fizjoterapia powinna stanowić integralną część postępowania terapeutycznego w owrzodzeniach żylnych podudzi, jednak jej rola bywa bagatelizowana. Cel pracy: Omówienie wybranych zagadnień z zakresu rehabilitacji chorych z przewlekłym owrzodzeniem żylnym. Materiał i metody : Przegląd specjalistycznej literatury polskiej i zagranicznej z lat 2000–2014.