Zadania pielęgniarki operacyjnej na przykładzie operacji metodą Nussa u dziecka z klatką piersiową lejkowatą - Książek, Janina; Raczkowska, Anna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Wstęp: Lejkowata klatka piersiowa (pectus excavatum) jest rzadko spotykaną wadą rozwojową i defektem kosmetycznym. Przygotowanie do zabiegu metodą Nussa i nastawienie psychiczne dziecka odgrywają kluczową rolę w wyzdrowieniu i szybkim powrocie do środowiska. Cel pracy: Prezentacja wybranych zadań pielęgniarki operacyjnej na przykładzie operacji metodą Nussa u dziecka z klatką piersiową lejkowatą. Materiał i metody: W artykule opisano przypadek dziecka operowanego sposobem Nussa w Klinice Chirurgii i Urologii Dzieci i Młodzieży WSS PCT im. M. Kopernika w Gdańsku. Zastosowane metody to studium indywidualnego przypadku, analiza piśmiennictwa i obserwacja uczestnicząca. Wyniki : Operacje dzieci z klatką piersiową lejkowatą wymagają od pielęgniarek operacyjnych szczególnego zaangażowania we wsparcie psychiczne dziecka i jego matki lub opiekunów, co powinno zostać uwzględnione w tworzeniu nowych standardów w pielęgniarstwie operacyjnym.