Diagnozowanie dla potrzeb opieki pielęgniarskiej stanu bólu ostrego przy użyciu systemu klasyfikacji diagnoz North American Nursing Diagnosis Association (NANDA) w grupie pacjentów po zabiegu wszczepienia endoprotezy stawu biodrowego - Ślusarska, Barbara Janina; Fijałkowska, Barbara; Zarzycka, Danuta; Zboina, Bożena (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Cel pracy : Weryfikacja empiryczna diagnozy pielęgniarskiej ostrego bólu przy wykorzystaniu systemu klasyfikacji diagnoz NANDA w grupie pacjentów po zabiegu chirurgicznym wszczepienia endoprotezy stawu biodrowego. Materiał i metody : Badanie przeprowadzono na Oddziale Chirurgii Urazowo-Ortopedycznej z Pododdziałem Endoprotezoplastyki PZOZ w Starachowicach od 20 kwietnia do 14 czerwca 2013 r. Badaniem objęto grupę 50 pacjentów (32 kobiety oraz 18 mężczyzn) po zabiegu wszczepienia endoprotezy stawu biodrowego. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, analizę dokumentacji medycznej oraz metodę list kontrolnych. Wyniki : W ocenie bólu za pomocą skali NRS (Numerical Rating Scale) stwierdzono w pierwszej dobie ból poważny u 4% oraz znaczny u 20% pacjentów, natomiast w drugiej dobie odpowiednio u 0% i 10%. Wśród analizowanych wskaźników towarzyszących bólowi najczęściej odnotowywano występowanie takich cech, jak: zmieniony wyraz twarzy, wzmożone napięcie mięśniowe, trudności w codziennych czynnościach samoobsługowych, niezdolność głębokiego oddychania oraz zaburzenia snu. Średnia wartość wskaźnika masy ciała ( body mass index – BMI) w grupie pacjentów wynosiła 28,63 ±3,03 kg/m 2 . Wnioski: Ból ostry jest problemem swoistym w grupie pacjentów po zabiegu wszczepienia endoprotezy stawu biodrowego, w przeważającej części przypadków ma on nasilenie łagodne i umiarkowane. Zmienność nasilenia dolegliwości bólowych cechuje tendencja do przechodzenia od bólu umiarkowanego (22%) i łagodnego (74%) w pierwszej dobie do przewagi bólu łagodnego (78%) w drugiej dobie po zabiegu. Stwierdzono istotną statystycznie zależność pomiędzy wartością wskaźnika BMI a nasileniem bólu ostrego w badanej grupie.