CARDIAC SURGERYThe impact of coronary artery disease severity on late survival after combined aortic valve replacement and coronary artery bypass grafting – experience of a single cardiac surgery center - Perek, Bartłomiej; Misterski, Marcin; Stachowiak, Wojciech; Buczkowski, Piotr; Stefaniak, Sebastian; Puślecki, Mateusz; Urbanowicz, Tomasz; Budniak, Wiktor; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Zaawansowanie choroby wieńcowej może mieć wpływ na wyniki kliniczne leczenia chorych poddanych jednoczesnej wymianie zastawki aortalnej (aortic valve replacement – AVR) oraz pomostowaniu aortalno-wieńcowemu (coronary artery bypass grafting – CABG). Cel: Analiza przeżycia chorych po jednoczesnych zabiegach AVR i CABG zależnie od zaawansowania choroby wieńcowej. Materiał i metody : Badaniem objęto 143 kolejnych chorych (40 kobiet i 103 mężczyzn) w wieku 65,1 ± 7,7 roku leczonych w latach 2006–2009. Wskazaniem do operacji było zwężenie zastawki aortalnej ze współistniejącym zwężeniem pnia i chorobą trzech tętnic wieńcowych (grupa A; n = 43) lub chorobą jednej i dwóch tętnic wieńcowych (grupa B; n = 100). Analizowano zgony szpitalne i w obserwacji odległej. Przeżycie po wypisaniu ze szpitala oszacowywano z użyciem metody Kaplana-Meiera. Ponadto porównywano między grupami wybrane dane przed- (kliniczne i echokardiograficzne) oraz śródoperacyjne. Wyniki : Śmiertelność szpitalna wyniosła 4,7% w grupie A oraz 3,0% w grupie B (NS). Prawdopodobieństwo przeżycia 12 i 48 miesięcy oszacowano odpowiednio na 0,88 ± 0,05 i 0,83 ± 0,06 w grupie A oraz 0,97 ± 0,01 i 0,92 ± 0,03 w grupie B (p < 0,05). Chorzy w grupie A i B różnili się między sobą (p < 0,05) pod względem częstości występowania nadciśnienia tętniczego (65,1% vs 42,0%) i migotania przedsionków (18,6% vs 6,0%) oraz wykonania pełnej rewaskularyzacji serca (20,9% vs 85,0%, odpowiednio w grupie A i B; p < 0,001). Wnioski : Zaawansowanie choroby wieńcowej ma wpływ na przeżycie w obserwacji odległej u chorych poddanych jednoczesnym zabiegom AVR i CABG. U pacjentów z chorobą pnia i trzech tętnic wieńcowych częściej wykonuje się niepełną rewaskularyzację serca i ten fakt może być jednym z niekorzystnych czynników rokowniczych wyników odległych.