CONGENITAL HEART DISEASE IN CHILDREN AND ADULTSSurgical correction of atrial septal defect in the elderly - Rudiene, Virginija; Gumbiene, Lina; Dranenkiene, Alicija; Karalius, Rimantas; Sirmenis, Raimondas; Tarutis, Virgilijus (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp : Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej ( atrial septal defects – ASD) jest najczęstszą wrodzoną wadą serca występującą u dorosłych. Choć wykonywanie zabiegów korekcyjnych ASD w podeszłym wieku nadal budzi kontrowersje, ostatnio przeprowadzone badania dowiodły, że tego typu procedury dają pozytywne wyniki. W wypadku starszych pacjentów zaleca się mniej inwazyjne przezskórne zamknięcie ASD. Cel : Analiza wczesnych i późnych wyników zabiegów chirurgicznej korekcji ASD u pacjentów w zaawansowanym wieku. Materiał i metody : Retrospektywną analizą objęto 32 chorych operowanych w wieku ≥ 60 lat (średnia wieku: 66,13 ± 4,8 roku, zakres: 60–78 lat) w ośrodku autorów w latach 2001–2011. Przeanalizowano zabiegi chirurgicznego zamknięcia ASD w podeszłym wieku (przeprowadzone przez ostatnie 10 lat), aby ocenić wpływ tego typu procedur na wczesne pooperacyjne i długoterminowe wyzdrowienie, powikłania wczesne i późne, przedoperacyjne i pooperacyjne stany kliniczne [klasyfikacja funkcjonalna wg New York Heart Association (NYHA)], nadciśnienie płucne i arytmie przedsionkowe. Pacjentów podzielono na dwie grupy według wieku. Wyniki: Choroby współistniejące występowały rzadziej u pacjentów z młodszych grup wiekowych [11 (61%) vs 13 (93%), p < 0,05]. Migotanie/trzepotanie stwierdzono w 21 przypadkach (66%). Większą późną pooperacyjną śmiertelność zanotowano w starszej grupie wiekowej [3 pacjentów (21%) vs 1 pacjent (5,6%)]. Ponadto zaobserwowano znaczne zmniejszenie nasilenia objawów i poprawę sprawności wśród starszych osób po zabiegu chirurgicznej korekcji ASD [grupa I: n = 10 (56%) vs grupa II: n = 12 (86%)]. Wnioski : Zabieg chirurgicznej korekcji ASD o znaczeniu klinicznym jest skuteczny nawet u starszych pacjentów, bez względu na współwystępowanie innych chorób.