CASE REPORTSuccessful repeated thrombolysis in a patient with HeartWare thrombosis – the importance of Doppler flow pattern - Paluszkiewicz, Lech; Morshuis, Michiel; Hakim-Meibodi, Kavous; Ensminger, Stephan; Gummert, Jan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
W pracy przedstawiono przypadek pacjenta poddanego terapii docelowej przez wszczepienie urządzenia wspomagającego czynność lewej komory serca ( left ventricular assist device – LVAD; HeartWare®), u którego wystąpiła komplikacja w postaci nawracającej zakrzepicy urządzenia. Po 14 miesiącach od wszczepienia w obrębie pompy urządzenia doszło do zakrzepicy po okresie nieprzestrzegania zaleceń związanych z INR ( international normalized ratio ). W związku z powyższym przeprowadzono chirurgiczną wymianę pompy. Po 5 miesiącach w pompie znów wystąpiła zakrzepica. Pacjent odmówił poddania się operacji, przeprowadzono więc systemową trombolizę. Po 3 i 6 miesiącach u pacjenta stwierdzono ten sam obraz kliniczny, powtórzono więc trombolizę z dobrym wynikiem. Pacjent został zwolniony ze szpitala i pozostaje w stabilnym stanie bez objawów zakrzepicy LVAD.