CASE REPORTA large pseudoaneurysm of the left cardiac ventricle in a 57-year-old patient after urgent coronary artery bypass grafting and surgical mitral valve replacement due to acute myocardial infarction - Wieczorek, Joanna; Mizia-Stec, Katarzyna; Rybicka-Musialik, Anna; Janusiewicz, Piotr; Malinowski, Marcin; Deja, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
W pracy zaprezentowano rzadki przypadek tętniaka rzekomego u pacjenta po zawale ściany dolnej mięśnia sercowego. Zawał powikłany był ostrą niedomykalnością zastawki mitralnej, obrzękiem płuc i wstrząsem kardiogennym. W trybie pilnym wykonano pomostowanie aortalno-wieńcowe oraz implantowano zastawkę mechaniczną w pozycję mitralną. W ciągu kilku następnych miesięcy u chorego zaobserwowano pogorszenie tolerancji wysiłku i zaostrzenie niewydolności serca. Podczas ponownej hospitalizacji u pacjenta rozpoznano ogromnego tętniaka rzekomego ściany dolnej, którego z dobrym efektem leczono chirurgicznie.