DIAGNOSTIC IMAGINGThe place of indirect venography tests after pulmonary computed tomography angiography in the diagnosis of pulmonary thromboemboli - Karaoglu, Oguzhan; Tertemiz, Kemal Can; Yilmaz, Erkan; Akkoclu, Atila; Çullu, Neşat; Elibol, Funda Dinc (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Cel : Ocena efektywności pośredniej wenografii tomografii komputerowej ( computed tomography venography – CTV) stosowanej po płucnej angiografii tomografii komputerowej ( computed tomography angiography – CTA) u pacjentów z podejrzeniem zatoru płucnego. Materiał i metody : Badaniem objęto 80 pacjentów obarczonych wysokim lub średnim ryzykiem zatoru płucnego wg orzeczeń klinicznych. Wenografię tomografii komputerowej przeprowadzano 3–3,5 minuty po zrobieniu zdjęć CTA. U wszystkich pacjentów kolorową ultrasonografię dopplerowską ( color doppler ultrasonography – CDUS) dolnych kończyn wykonywano przed płucnym badaniem CTA lub w ciągu 24 godzin od CTA. Wyniki: Zator płucny stwierdzono u 19 pacjentów (23%). U 6 pacjentów badanie CTV wykazało zakrzepicę żył głębokich, mimo że wyniki CDUS były prawidłowe. Przyjmując wyniki CDUS jako złoty standard, określono czułość CTV w diagnozowaniu zakrzepicy żył głębokich na 100%, swoistość – 91%, dodatnią wartość predykcyjną – 60%, ujemną wartość predykcyjną – 100%, prawdopodobieństwo wyniku dodatniego – 11,1%, a prawdopodobieństwo wyniku ujemnego – 0%. Stwierdzono statystycznie znamienny, dobry stopień korelacji pomiędzy obiema metodami (r = 0,741 p < 0,001). Wnioski : Badanie CTV przeprowadzone po płucnym badaniu CTA jest szybką techniką obrazowania o wysokiej wartości diagnostycznej, która może służyć jako alternatywa dla badania CDUS, szczególnie gdy to ostatnie okazuje się niewystarczające.