Nowe techniki destrukcji endometrium – alternatywa dla histerektomii - Sobczuk, Anna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Znalezienie przyczyny powtarzających się krwawień oraz wybór sposobu leczenia i jego zakres stanowi często duży problem dla ginekologa. Kobietom w okresie okołomenopauzalnym, po pierwszych nieudanych próbach leczenia zachowawczego, proponuje się najczęściej usunięcie macicy drogą brzuszną lub pochwową. Dzięki wprowadzeniu nowych, uproszczonych technik operacji wewnątrzmacicznych: resekcji polipów, mięśniaków, endometrectomii coraz częściej przeprowadzane jest leczenie oszczędzające. Najczęściej przeprowadzane są zabiegi destrukcji endometrium, które niezależnie od techniki wykonywania, mają doprowadzić do usunięcia lub trwałego zniszczenia endometrium aż do warstwy mięśniowej i wytworzenia zrostów w jamie macicy. Zabiegi endoskopowe w wielu krajach stają się rutynową procedurą, większość z nich może być przeprowadzona w warunkach ambulatoryjnych.