Rekonstrukcja gruczołu piersiowego uszypułowanym płatem wyspowym na mięśniu prostym brzucha (TRAM) – ocena wyników leczenia 30 kobiet w wieku menopauzalnym - Westfal, Bogusław; Baklińska, Magdalena; Faflik, Marcin; Zadrożny, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Autorzy dokonali oceny wyników zabiegów rekonstrukcyjnych uszypułowanym płatem TRAM u 30 kobiet po przebytych mastektomiach z powodu raka sutka. Za najważniejsze powikłanie ze strony płata uznano jego częściową martwicę (<15% powierzchni przeszczepionej skóry), która wystąpiła u 4 (13,3%) pacjentek i w 3 przypadkach wymagała korekcji chirurgicznej. Najistotniejszym powikłaniem ze strony jamy brzusznej była przepuklina pooperacyjna u 1 spośród 30 operowanych. Efekt kosmetyczny oceniano 2-krotnie: po 2 tyg. i po 6 mies. po zabiegu rekonstrukcyjnym. Zarówno w ocenie pacjentek, jak i zespołu operacyjnego odległy efekt kosmetyczny był znacznie lepszy niż bezpośrednio pooperacyjny. Dobre i bardzo dobre rezultaty osiągnięto w 80% w ocenie zespołu operacyjnego i w 87% wg subiektywnej oceny chorych.