Możliwości diagnostyki pośmiertnej, w tym immunologicznej, w przypadkach nagłych zgonów wskutek reakcji anafilaktycznej i anafilaktoidalnej - Kobek, Mariusz; Jankowski, Zbigniew; Chowaniec, Czesław; Chowaniec, Małgorzata; Jabłoński, Christian; Skowronek, Rafał (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2014)
Diagnostyka pośmiertna reakcji anafilaktycznej i anafilaktoidalnej jako przyczyny śmierci jest bardzo trudna. Dotyczy to zarówno nagłych zgonów bez świadków, jak i przypadków, w których okoliczności nagłego zachorowania i śmierci są znane. Przyczyną tego jest brak charakterystycznych zmian makro- i mikroskopowych w narządach wewnętrznych, w związku z krótkim (a często bardzo krótkim) czasem, jaki upływa od zadziałania czynnika etiologicznego do zgonu. Jednoznaczne i pewne ustalenie przyczyny śmierci w takich przypadkach, nawet przy uwzględnieniu informacji dotyczących zachorowania i towarzyszących mu objawów klinicznych w okresie bezpośrednio poprzedzającym zgon, jest w związku z tym niemożliwe. W pracy, na podstawie dwóch przypadków nagłej, niespodziewanej śmierci: po zjedzeniu orzeszków ziemnych i podaniu środka kontrastowego do badania radiologicznego, omówiono przydatność pośmiertnego badania tryptazy i IgE we krwi dla diagnostyki śmierci wskutek odpowiednio: reakcji anafilaktycznej u osoby uczulonej i reakcji anafilaktoidalnej.