Ocena in vivo stanu przepony u zdrowych, młodych mężczyzn – różnice uwarunkowane poziomem zawodowej aktywności fizycznej - Egwu, Ogugua Augustine; Bello, Elizabeth; Njoku, Clinton Ogbonnaya (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: Do tej pory bardzo niewiele uwagi poświęcano grubości przepony (GP), która jest istotnym elementem architektury mięśni oddechowych, jak również ewentualnemu wpływowi nieregulowanej aktywności fizycznej związanej z wykonywanym zawodem na stan przepony. Cel pracy : Ocena wpływu nieregulowanej aktywności fizycznej związanej z wykonywanym zawodem na grubość przepony. Materiał i metody: Do badania włączono 80 mężczyzn w wieku 18–30 lat. Uczestników podzielono na dwie grupy: grupę kontrolną liczącą 40 mężczyzn o relatywnie niskim poziomie aktywności fizycznej oraz quasi-eksperymentalną grupę dopasowanych wiekiem 40 pracowników fizycznych. Rekrutację pracowników fizycznych na potrzeby badania przeprowadzono wśród miejscowych rzemieślników i mechaników samochodowych. Pomiary GP przeprowadzono metodą ultrasonograficzną w trybie B-mode. Wynik i: Wykazano, że średnia GP w grupie quasi-eksperymentalnej jest większa niż w grupie kontrolnej (p > 0,05 – brak istotności statystycznej), mimo że członkowie grupy kontrolnej odznaczali się znacznie większą masą ciała i wskaźnikiem masy ciała (p < 0,05) niż dopasowani wiekiem pracownicy fizyczni. Wnioski : Nieregulowana zawodowa aktywność fizyczna zwiększa GP i może się przyczyniać do przerostu przepony na skutek wysiłku siłowego i anaerobowego związanego z wykonywanym zawodem. Uzyskane wyniki wzbogacają również wiedzę na temat biomechaniki pracy mięśni podczas oddychania w populacji osób z Afryki Subsaharyjskiej.