Rak – misja i szlachetny bonapartyzm (Menedżer Zdrowia, 2014)
Minęło już czterdzieści lat od chwili, gdy prezydent USA Richard Nixon ogłosił wojnę z rakiem. Ale przecież ta wojna zaczęła się znacznie wcześniej i nie widać jej końca. Wojna to seria kampanii i bitew. Jedną z nich wygrał Jerzy Stuhr. Na wojnie z rakiem swoje bitwy wygrywają też kolejni nagrodzeni: Krystyna Pieczyńska z Zachodniopomorskiego Centrum Onkologicznego, Akademia Czerniaka, Zbigniew Wojtasiński. Ale choć wszystkie oczy zwrócone są na onkologię, na niej medycyna się nie kończy. Witold Rużyłło i Anna Szczerbak ratują dziesiątki tysięcy pacjentów z chorobami kardiologicznymi.