Co wiemy o raku zrazikowym piersi? - Jeziorski, Arkadiusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Rak zrazikowy piersi sprawia wiele kłopotów diagnostycznych. Jest typem nowotworu, w stosunku do którego nadal nie uzgodniono kryteriów stopnia złośliwości histologicznej, nie znaleziono istotnych czynników prognostycznych i predykcyjnych. Kontrowersje dotyczą sposobu leczenia, zwłaszcza możliwości stosowania leczenia oszczędzającego. Różna jest ocena rokowania w różnych podtypach raka zrazikowego, a formy in situ nie określa się mianem choroby nowotworowej. Praca jest próbą podsumowania aktualnego stanu wiedzy na temat raka zrazikowego piersi.