Przydatność kliniczna olfaktometrii elektrofizjologicznej - Obrębowski, Andrzej; Świdziński, Teodor; Świdziński, Piotr (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2014)
W nabłonku węchowym szczególne znaczenie mają komórki podstawne ze względu na możliwości regeneracyjne i różnicowanie się w kierunku komórek receptorycznych. Biopsje nabłonka węchowego pozwalają na wczesne wykrycie zmian zwyrodnieniowych w ośrodkowym układzie nerwowym, jak też dostarczają materiału dla procedur regeneracyjnych (komórki podstawne i pochewkowe). Wśród psychofizycznych metod badania powonienia od wielu lat wykorzystuje się w Polsce metodę olfaktometrii podmuchowej według Elsberga-Levy’ego w modyfikacji Pruszewicza. Elektroolfaktografia stosowana jest przede wszystkim w badaniach doświadczalnych. Nowe możliwości kliniczne daje rejestracja węchowych potencjałów wywołanych, szczególnie przydatna przy wykazywaniu symulacji uszkodzeń powonienia.