Rzadki przypadek nowotworu złośliwego przestrzeni przygardłowej o niejasnym utkaniu histologicznym T4N3M1 – opis przypadku - Waśniewska-Okupniak, Elżbieta; Szymkowiak, Małgorzata; Piasecka, Anna Maria (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2014)
Przedstawiono przypadek 29-letniego chorego z guzem przestrzeni przygardłowej naciekającym kręgosłup szyjny oraz rdzeń kręgowy o niejasnym utkaniu histologicznym. Rozpoznanie nowotworu ustalono na podstawie biopsji otwartej guza. Mimo szczegółowo przeprowadzonej diagnostyki histopatologicznej nie udało się określić jednoznacznie punktu wyjścia procesu rozrostowego. Ze względu na stopień zaawansowania nowotworu i naciekanie ważnych życiowo struktur anatomicznych u chorego wykluczono leczenie operacyjne i poddano go paliatywnej radiochemioterapii. W pracy omówiono najważniejsze zasady postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w złośliwych nowotworach przestrzeni przygardłowej.